Mijn betovergrootvader Lambert Kuijers was in 1815 vanuit Staphorst in Breklenkamp onderwijzer in het markeschooltje geworden. Toen hij in 1825 trouwde met Aaltje Seise moesten zij gaan wonen in het Meestersplaatsje, dat de plaats was waar de schoolmeester werd gehuisvest. Dat hebben zij gedaan tot hun overlijden in 1871 en 1872. In 1870 was het “Meestersplaatsje” bij de markeverdeling van de marke Breklenkamp in het bezit van Twickel gekomen. Sindsdien heeft er geen schoolmeester meer gewoond. Een paar jaar geleden was ik in Twente en reed door Breklenkamp langs het schooltje om de sfeer te proeven. Ik hoorde daar toen dat Lambert in het “Meestersplaatsje” gewoond had en maakte een foto van het huis.

In 2020 waren we van plan om, na de lockdown, weer een paar dagen in de streek door te brengen. Tot mijn verbazing bleek het “Meestersplaatsje” een B&B te zijn geworden. Snel geboekt dus en een paar prima dagen doorgebracht in het voorouderlijke huis. Dat gaan we vaker doen: terug naar Breklenkamp.

Fred & Nienke Kuijers

maandag 1 februari 2021
Geschreven door: Tineke Westert