Lekker eten dichtbij erve Meestersplaatsje.

Gasterij De Smid in Lattrop (4 kilometer van erve Meestersplaatsje) is een echt familiebedrijf. Op de plek waar voorheen een Smederij was gevestigd zorgt de familie Arends al sinds  1893  voor kwaliteit een goede sfeer en oprechte gastvrijheid.

VAN SMEDERIJ NAAR GASTERIJ

Voor zover bekend stamt de “oervader” van deze Gasterij, voorheen smederij, uit het Westfaalse Rüthen. (rond 1600) Deze heette toen “Arntz” met zijn voornaam. Deze voornaam werd later een bijnaam/achternaam welke later is vervormd tot de achternaam Arens/Arends. In 1806 kwam een nazaat uit dit geslacht naar Nederland. Dit was Franz Friederich Arens en hij begon een smederij in Hengelo (O). Daar huwde hij Christina Wienk. Vanuit dit gezin hebben de “Aren(d)s-en” zich verspreid over Twente, waarbij zij zich veelal vestigden als smid. Op ons Twentse platteland zijn vele dorpscafeetjes ontstaan bij smederijen. Dit was vroeger helemaal geen vreemde combinatie. Immers als de boer met zijn paard bij de smid kwam en moest wachten op het beslaan van het paard, dronk hij vaak in de keuken even een borreltje bij de vrouw van de smid. Die keuken werd langzamerhand een zoete inval door de klanten van de smid. Uit deze keuken groeide als vanzelf langzamerhand een cafeetje……. Zo ook bij smid Arends in Lattrop. Zo groeide in de loop der jaren “smederij-annex café Arends” uit tot het huidige Gasterij De Smid.

dinsdag 24 mei 2022
Geschreven door: Tineke Westert