Bibliotheken lijken soms een beetje iets te worden van vroeger.

Vooral in de kleinere dorpen en steden zijn er de afgelopen jaren veel gesloten om plek te maken voor iets anders. Erg jammer natuurlijk. En dat vonden ze in Lattrop ook! Dat is waarom er in dit plaatsje in Twente een nieuw burgerinitiatief is gestart: de dorpsbibliotheek.

De dorpsbibliotheek is  sinds 15 december 2018 geopend.  De bieb bevindt zich in het ketelhuis achter de kerk, in het centrum van Lattrop. Alle boeken zijn tweedehands en zijn gedoneerd door mensen in de regio. “Met burendag, in aanloop naar de opening, hebben we een inlevermoment gehouden. Hier hebben we zoveel boeken ontvangen dat het er niet eens allemaal in past. Het was dan ook even een werkje om alles geordend neer te zetten, maar gelukkig hebben we een groep enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen!”

Net even anders

In principe lijkt de dorpsbibliotheek in Lattrop dus veel op een gewone bieb, maar er zijn wel wat verschillen. Aan boetes en uitlevertermijnen doen ze niet. De dorpsbibliotheek draait op vertrouwen. Dat gaat heel goed, juist omdat we een dorp zijn. Het onderhoud wordt gedaan door een aantal vrijwilligers die het zelf ook erg leuk vinden om hieraan mee te werken. Zij rouleren en houden de plek netjes. Een groot deel van de afnemers van de dorpsbibliotheek bestaat uit kinderen.

Om de bieb nog meer onder de aandacht te brengen is er het idee voor de boekenkasten in het dorp. “Mensen kunnen dan een boek pakken als ze ergens moeten wachten”, zegt Kleissen. “Die boeken kun je dan ook zo weer inleveren bij een andere mini-bibliotheek, of bij de dorpsbibliotheek zelf.

woensdag 1 juni 2022
Geschreven door: Tineke Westert