De Twickel kaas is een initiatief van een aantal pachters op het landgoed en van Stichting Twickel. Het is belangrijk om de mooie producten die op het landgoed worden gemaakt, niet anoniem in de massa te laten verdwijnen. Vijf boerenbedrijven leveren die lekkere melk als basis voor deze speciale kaas: Erve Veldman, Erve Klein Altena, Erve Pierik, Erve Groot Averink en Erve Klein Hobbelink.

Erve Veldman is onze buurman, de koeien van familie Groeneveld grazen naast Erve Meestersplaatsje. Onder het genot van een kopje koffie kunt u genieten van grazende tevreden koeien.

Op het landgoed worden steeds meer kruidenrijke graslanden gerealiseerd. Dat is goed voor de biodiversiteit én draagt bij aan de kwaliteit van de melk. Van deze heerlijke melk wordt sinds kort Twickel kaas gemaakt. De koeien grazen op de weiden van het landgoed.

De romige, rijke smaak van de melk proef je terug in de Twickel kaas. Die wordt gemaakt in een kleine, ambachtelijke kaasmakerij. De melk wordt niet afgeroomd en wordt als puur natuur product verwerkt. Ook wordt de kaas niet gekleurd, daardoor is de kaas in de zomer iets geler dan in de winter. De koeien eten dan immers ander voer. Daarmee proef je in de kaas heel goed de natuurlijke ontwikkeling van de seizoenen.

De boeren op het landgoed zorgen goed voor hun koeien en dat proef je terug. Deze familiebedrijven voelen ook de verantwoordelijkheid het prachtige kleinschalige landschap te onderhouden. Dat doen ze door natuurinclusief te boeren. Met een goede balans tussen het boeren en het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Door het kopen van Twickel kaas kunt u genieten van een romige, rijke smaak én draagt u uw steentje bij. Zo kunnen ook volgende generaties blijven genieten van het kleinschalige landschap op landgoed Twickel.

maandag 13 maart 2023
Geschreven door: Tineke Westert