De ree, Capreolus capreolus, is een zoogdier dat valt onder de hertachtigen.

Twee grote zwarte ogen staren je aan. Even staan je allebei stokstijf stil, gevangen in elkaars blik. Was het een krakend takje? Of bewoog je teveel voor de tegenpartij? Wat het ook was, het moment is weg. Met grote sprongen vlucht de ree weg terwijl jij nog als betoverd stilstaat. Een ontmoeting met een ree is vaak een indrukwekkende gebeurtenis. Het leefgebied van de ree ligt ook om Erve Meestersplaatsje heen. Als zij zich ongezien achten eten zij  de witte rozen op die grenzen aan het voorraam van onze boerderij. In de vroege ochtend staan zij bij de vijver op ons erf om water te drinken. En zittend onder de overkapping lopen de reeen aan je voorbij.

Kenmerken van de ree

In de zomer heeft een ree een zandgele tot roodbruine vacht. In de winter draagt de ree zijn wintervacht, die grijsbruin tot zwart is. Een ree is evenhoevig, onder beide middelste twee tenen zit een hoefje. Verder krijgt het mannetje, de reebok, ieder jaar tussen oktober en januari een gewei. Het gewei is rond de 25 centimeter lang en bestaat meestal uit twee tot drie vertakkingen. Het vrouwtje wordt een reegeit genoemd. Een ree kan verschillende geluiden maken. Zo kan hij blaffen, klagen en fiepen. Het klagen en fiepen klinkt als piepgeluidjes. Het blaffen lijkt echt op het blaffen van een hond.

De ree is een herbivoor. Dit houdt in dat het dier alleen planten eet. Denk hierbij aan bramen, twijgen, besjes, kruiden, bladeren en paddenstoelen. Omdat reeën veel planten eten, drinken ze niet veel. Het water uit de planten is meestal voldoende voor ze. Alleen wanneer het lang droog is gaan reeën op zoek naar water. In de winter zijn er niet genoeg kruidachtige planten te vinden. Dan knabbelen reeën aan houtachtige planten, zoals de bast van bomen. 

Reeën zijn vooral actief op zoek naar voedsel vroeg in de ochtend en avond. Ze hebben een kleine maag. als er voldoende voedselaanbod is, dan zal een ree kieskeurig zoeken naar dat wat het meest voedselrijk is. Om genoeg voedingsstoffen uit hun eten te halen, herkauwen ze hun voedsel. Herkauwen doet het ree alleen als het rustig is in de omgeving.

Voortplanting

In de bronsttijd, ook wel paartijd genoemd, zoeken de reegeit en reebok elkaar op. De bronsttijd valt in juli en augustus. Gedurende deze periode achtervolgt de reegeit de reebok en laat de reegeit sporen achter. Uiteindelijk kan het achtervolgen leiden tot de paring. Wanneer de reegeit is bevrucht, duur het een aantal weken voordat de baby, het embryo, gaat groeien. Pas in december gaat deze groei van start. Het embryo is tussen mei en juni volgroeid en wordt dan geboren. Na de geboorte drinken de jonge reetjes melk bij de moeder. Een moeder kan zelfs nog een jong van een andere moeder adopteren en verzorgen. De jonge reetjes zijn makkelijk te herkennen aan de lichte stippen die ze in hun vacht hebben.

Leefstijl

In de zomermaanden leeft de ree het grootste gedeelte alleen. Ze blijven binnen hun eigen territorium. In de winter zoeken reeën elkaar op en leven ze in een groep. Dit wordt ook wel reeënspong genoemd. Vaak vormen de reeën een groep die bestaat uit familieleden. Ecoloog Michiel van der Weide zegt daar het volgende over: ‘We weten niet precies waarom reeën in de winter ineens wel in groepen leven, maar één van de redenen is de hormoonspiegel. Doordat de hoeveelheid hormonen afneemt, verdragen ze elkaar simpelweg beter.’

maandag 20 maart 2023
Geschreven door: Tineke Westert